ЗАРЗАВАТ, ЧЕЙНЧАДЖИЯТА, ПРЕХОДА И БАЙ ГАНЬО ЕВРОПЕЕЦА СА ЗАБАВНИ БЪЛГАРСКИ НАСТОЛНИ ИГРИ ЗА МАЛКИ И ГОЛЕМИ.















За повече информация и снимки разгледайте нашия Instagram профил.

Поръчайте като ни изпратите съобщение от бутона горе вляво с име, адрес (или офис на Спиди / Еконт) и телефон! Може да поръчате и от OLX - линковете са на страницата на всяка от игрите.

Чейнчаджията - игра с карти за мечти, долари, Корекоми и соц. реализъм



ИСТОРИЯТА

        Образът на чейнчаджията е добре познат на всеки българин живял през социализма. За тогавашната власт той е дребен измамник и тарикат, който обменя валута (предимно германски марки и щатски долари) в нарушение на закона, даващ монопол на държавата над търговията с валута.

        За обикновения българин обаче, чейнчаджията е „продавачът на мечти“, който продава заветните долари! С тези долари в магазините на Кореком тогава можеше да се купи стереоуредба Hitachi, видеокасетофон AKAI, цветен телевизор с дистанционно управление Sony, маркови дънки Levi’s, Rifle и Carrera или вносни парфюми и козметика. А за хлапетата, в това число и авторите на играта, мечтите бяха евтини - електронна игра Casio, огромен шоколад Toblerone (90 цента) и шоколадово яйце с играчка Kinder (60 цента).





Първите чейнчаджии, преди още в българския разговорен език да се появи този термин, са сервитьорите в курорта „Златни пясъци” където през 1965 г. отворя врати първият магазин КОРЕКОМ (популярна шега от онова време е, че съкращението означава КОРЕкция на КОМунизма). В секретна справка на МВР от края на годината четем: „Сервитьори, бармани, служители в хотелите и др., на които е била предоставена възможност да събират валута от чужденците при плащане на консумации, не отчитат валутата, а я възстановяват в български пари, като същата ползват за лични нужди. От друга страна служители и граждани предлагат на чужденци да купят от тях валута без да държат сметка на личното си и национално достойнство.“

В разсекретен доклад на началника на Държавна сигурност (ДС) във Варна от 1967 г. се казва: Нашите граждани, болшинството от тях честни и добросъвестни служащи или работници, се унижават да се молят на чужденците да им продадат чужда валута. Това те правят в стремежа си да се сдобият на всяка цена с нещо вносно.“



Много от картите са вдъхновени от истински случки и приключения на авторите и техни приятели от залеза на социализма и зората на демокрацията.


Ролята на чейнчаджията става все по-важна през '70-те и '80-те години когато в българските магазини дефицитни стоки са дори кафето и шоколада. Но дори човек да  успее да се сдобиете с валута, в КОРЕКОМ официално е забранено да се  пазарува без разрешение за притежаване на валута. Въпреки това българинът, изобретателен както винаги, с различни схеми успява да се сдобие с желаните вносни стоки, които често са на по-добра цена отколкото на запад, защото КОРЕКОМ е и верига от безмитни магазини.



Поглед зад кулисите с анимация на дизайна на Чейнчаджията от
снимка на модел през рисунка до карикатурата, която е на картата




Тук ще перифразираме една френска кралица - "Като няма кафе - да пият чай-компле!".




ЗАЩО ТОЧНО ЧЕЙНЧАДЖИЯТА?

        Наистина, защо точно история от онова отминало време? Първо, защото не беше толкова отдавна (поне на нас така ни се струва) и защото смятаме, че днешната младеж не знае почти нищо за него (технически ние също сме от т.нар. милениъл поколение и помним малко от социализма, но знаем много неща от нашите баби и дядовци, от родителите си и от Wikipedia, разбира се). Има и още една причина, която е ключова - социализмът, с неговите абсурдни пропагандни напъни и илюзорна утопия, е благодатна почва за семенцата на тази пъстра, хумористична, леко носталгична история, която искаме да разкажем, докато играем и се забавляваме.


КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ИГРАТА


        Играта съдържа 100 карти и е предназначена за 2-6 играчи на възраст над 7 г. (чувството за хумор и съобразителността са по-важни от годините).  Продължителността ѝ е между 15 и 60 минути в зависимост от броя играчи. Правилата са лесни, а геймплей механиката включва планиране и управление на карти, елемент на късмет, събиране на комплект от карти, нападателни карти "така ти се пада!" и др. Целта на играта е да сбъднете мечтата си да се сдобиете с нещо вносно – комплект дънки, дънково яке и кецове, електроника за дома или вносни парфюми и козметика от Кореком. Това значи, че трябва да съберете и обмените левовете си в долари, навигирайки успешно през много премеждия и капани. Освен самите долари, са нужни още две карти - Кореком и Разрешение (или друга карта, която дава възможност да се пазарува в Кореком). Пълните правила може да намерите тук.


Нашите приятели от YouTube канала ГеймФен наскоро разцъкаха играта. Разиграването може да гледате в готиното им видео:


    

ЗА НАС

        Здравейте! Ние сме група приятели, които обичат настолни игри, игри с карти, компютърни игри - бе, въобще играчи отвсякъде. Чейнчаджията е нашият първи голям проект за игра с карти, която разработвахме, тествахме, балансирахме и доизкусуряваме почти през цялата 2020 г., за да ви предложим забавен и увлекателен геймплей, интересни персонажи и свеж хумор. Резултатът е 100 карти с високо качество, много динамична игра, комплексна стратегия и страхотни илюстрации - карикатури.

Приятно ни е да се запознаем! Ние сме:

Стоян - създател на играта, идеолог, художествено оформление, ръководител на колектива

Дари - идеолог, коректор, ОТК (отговорник технически контрол) и КК (контрол на качеството)

Алекс - художник (Чейнчаджията)

Игор - илюстратор (карти)

ГеймФен екип - видеодраматургия


МЕДИИТЕ ЗА НАС






За поръчка ни изпратете съобщение от бутона горе вляво на началната страница с име, точен адрес (или офис на Спиди / Еконт) и телефон! Може да поръчате и от OLX тук.

Благодарим от все сърце за това, че избрахте нашата българска игра!